Regelmatig neem ik gasten mee naar een bedrijf, waarvan ik denk dat het de moeite waard is. Vandaag gaan zowel grote als kleine gasten mee naar kookboerderij Krommenhoeke, waar we bolussen gaan bakken.

Bij kookboerderij Krommenhoeke is het zeker de moeite waard om een kijkje in de keuken te nemen. Het is nog leuker als je zelf iets in die keuken mag maken. En dat doen we vandaag. Zowel grote als kleine gasten fietsen samen naar de kookboerderij om de echte Zeeuwse bolus zelf te maken. Met 16 ‘bakkers’ en 5 personen aan hulp stappen we vol verwachting de keuken van mevrouw Marieke binnen. Na een, zowel letterlijk als figuurlijk, warm welkom op deze zonnige dag worden meteen koksmutsen en kookschorten uitgereikt. Marieke laat er geen gras over groeien: we moeten aan de slag!

In tweetallen mengen de bakkers de ingredienten voor het deeg. Het deeg wordt gekneed en geslagen en uiteindelijk in even grote bolletjes verdeeld. De bolletjes worden rolletjes en de rolletjes worden door de stroop en de bruine suiker gehaald. Die plakkerige bruine rolletjes moeten straks de bolus gaan vormen, tenzij ze op de juiste manier door de bakker opgerold worden. Dat lukt prima! De bolussen gaan in de oven, maar het werk voor de bakkers zit er nog niet op.

Tussendoor veranderen de bakkers in echte koks en bereiden een courgette-soep voor de hele groep. Bij het horen van de soort soep, kropen enkele neusjes de lucht in ….. courgette-soep …. bah. Maar als je de soep zelf maakt en weet wat erin zit, smaakt het veel beter. Tijdens de lunch, met de afspraak:  “je mag zelf pakken, maar wat er in de soepkom zit, eet je op”, blijkt de courgette-soep in de smaak te vallen. Er worden zelfs kommetjes voor een tweede keer gevuld. Leuk!

Dan klinkt de wekker op de oven en mogen de bruingebakken bolussen naar buiten. Gloeiendheet worden ze op een rooster gelegd om af te koelen en na een half uurtje is het dan zover: proeven…. je eigengemaakte Zeeuwse bolus. Die smaakt natuurlijk verrukkelijk!

Met ieder nog 2 extra bolussen op zak, fietsen we huiswaarts. Bij thuiskomst hebben we iets te vertellen en te laten proeven.

 

Bekijk het video-verslag of de foto’s van de workshop

Ook bolussen maken? Klik hier voor het recept

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *