Ringrijden, hoe werkt het?

Elk jaar genieten onze gasten van de wedstrijden ringrijden,

die haast in elk dorp in de omgeving plaatsvinden. Elke week is er wel ergens een wedstrijd die men kan bezoeken.

Meer dan ongezadelde paarden

Op de website van de Zeeuwse ringrijdersvereniging is uitgelegd hoe het ringrijden tot stand gekomen is. De historie gaat terug naar het jaar 1700, waar jonkvrouwen hun ring op lieten hangen en de heren die ring moesten steken. Lees het maar eens na!

Sinds ik in Zeeland te gast ben, heb ik kennis gemaakt met het ringrijden. Eerst als toerist, later als vriendin van en toen bleek het ringrijden een klein stukje van de schoonfamilie te zijn. Schoonvader reed ooit, vriendje reed regelmatig en een tante zorgde ervoor dat de dames keurig in Zeeuwse klederdracht werden gestoken om deel te nemen aan een wedstrijd sjeesje rijden.

Het virus is in de familie gebleven. Toen zoonlief 10 jaar werd, stapte hij op de knol van de buurman. Na 2 jaren leren omgaan met het dier, mocht hij – in het jaar dat je 12 wordt – voor het eerst deelnemen. Samen met zijn vriendje trokken ze het witte pakje aan en dat doen ze nog steeds.

Meer dan een gezellige toeristische activiteit

Als je in de zomer de bier-drinkende ruiters op ongezadelde paarden door de baan ziet vliegen, denk je aan een gezellige activiteit ter vermaak van de toeristen, maar ringrijden is (soms) meer.

Er zit namelijk een hele competitie aan vast. Elk dorp heeft een eigen vereniging en elke vereniging heeft een prestatielijst. Hoe beter je gedurende de speciaal georganiseerde ‘klassementswedstrijden’ in het dorp presteert, hoe hoger je stijgt op de prestatielijst.
Daarnaast zijn er naast de wedstrijden in het dorp ook wedstrijden die georganiseerd worden door het overkoepelende orgaan: de Zeeuwse ringrijdersvereniging (ZRV). Zij houden er een heuse competitie op na in 5 categorieën. Net als bij voetbal is er bij het ringrijden sprake van een ereklas, 1e, 2e, 3e, en 4e klas.
In die diverse klassen rijden drietallen uit de verschillende dorpen op nivo. Om in de ereklas te mogen rijden, moet er dus daadwerkelijk gepresteerd worden.

Via de prestatielijst van het dorp, bepaalt men de indeling van de afgevaardigden. De nummers 1, 2 en 3 van de lijst strijden als drietal in de competitie van de ZRV. Deze klassementswedstrijden worden aan het begin van het seizoen verreden.
Zo reed vorige week (18-05-2024) de ereklas in Grijpskerke en afgelopen zaterdag (25-05-2024) was de 1e klasse aan de beurt.
En, net als bij andere competities is het hier ook mogelijk om te promoveren of te degraderen.

Snapt u het nog?

Zoutelande 1 promoveert

Afgelopen zaterdag 25 mei 2024, trok zoonlief met het drietal van Zoutelande naar Kapelle. In Kapelle werd de wedstrijd in de eerste klasse gereden. Dit drietal is het eerste drietal van ringrijdersvereniging De Zandruiters uit Zoutelande, ofwel de eerste drie personen bovenaan de prestatielijst. Dit drietal verdedigt op deze dag de belangen van Zoutelande. Het doel is om in de eerste klas te blijven.

De mannen volbrachten hun taak prima. Meer dan prima zelfs, want ze wisten de hele dag bovenaan de ranglijst te staan.
Ofwel; de heren staken de meeste ringen van alle deelnemers. In dit geval zelfs álle ringen. Elk lid van het drietal heeft geen enkele ring gemist. Dat is een geweldige prestatie.

Als je bovenaan de lijst staat, ontvang je een groene sjerp. Als u volgende keer een wedstrijd ringrijden ziet, zoek dan naar de persoon met een oranje én groene sjerp. Dat is op dat moment de aanvoerder van het klassement, de persoon met de meeste gestoken ringen, de nummer één van die dag.

Plezier met paarden

Nu u de achtergrond kent, is het bekijken van dat hogere nivo ook zeker de moeite waard. De ruiters die ereklas rijden zien het ringrijden zeker niet als een toeristische activiteit, maar bedrijven topsport. Er zijn ruiters, die hun leven er naar inrichten. Die wekelijks, zo niet dagelijks, de lans ter hand nemen en een oefenrondje doen. Alles om het gevoel te behouden en op het juiste moment de prestatie te kunnen leveren.

Ik moet zeggen dat “onze jongens” daar iets gemakkelijker mee omgaan. Dus of ze zich in 2025 kunnen handhaven in de ereklasse zal nog moeten blijken. Al is voor hen meedoen belangrijker dan winnen.

Tip: Ringrijden op hoog nivo is ook te zien aan het einde van het Zeeuws Kampioenschap ik Middelburg.
Op die dag komen alle Zeeuwse ruiters naar Middelburg en wordt er gestreden om de koninklijke bekers. Hier strijden, aan het einde van de wedstrijd, de ruiters die alle ringen op die dag hebben gestoken tegen elkaar. Ze strijden om het eremetaal. Daar moet met regelmaat een ringetje van 10 mm aan te pas komen om de strijd te kunnen beslissen.
Het is zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen. Data van de wedstrijden vind je in onze activiteiten-agenda.

.