We hebben het allemaal wel eens… bij een opruiming kom je spullen tegen die je graag wilt bewaren om uiteenlopende redenen. Om er later nog iets mee te doen, om het ergens in te verwerken, omdat het zo oud is, omdat het waarde heeft, omdat het van vroeger is en nooit meer terug zal komen. Herkenbaar?? Voor mij wel.

Na onze verhuizing van Zoutelande naar Boudewijnskerke zijn wij ingetrokken in de (voor)ouderlijke woning om eerst alle pijlen te kunnen richten op het runnen van de camping. Het plan was om na 4 jaar de oude woning af te breken en opnieuw te beginnen. Voor iemand die uit een ‘gewoon’ huis komt, waar alle voorzieningen aanwezig zijn, is dat een speciale opdracht. Met geen verwarming op de bovenverdieping, 2 gaskachels in kamer en keuken, een gasstel en warm water in een aanbouw en een vochtige kelderkast werd na 2 jaar de handdoek in de ring gegooid.

tablea-klein3

De woning werd leeg gehaald en gesloopt. De woning was niet authentiek genoeg om te verbouwen en de oude elementen te behouden. Toch kwamen we nog iets tegen dat niet meteen de container in mocht. Boven het aanrecht was een tegeltableau gemetseld, waarop naast diverse tafereeltjes 2 afbeeldingen zichtbaar waren. Een lijst met koning Willem I
en een lijst met koningin Wilhelmina, beide te paard. De plaats boven het aanrecht was vreemd. Zoiets zoek je om of boven een haard. Op zich een heel mooi tafereeltje om te behouden. Waar en of het terug zou komen, was nog maar de vraag. Maar zomaar in de container is zonde!

tablea-klein5

Voorafgaand aan de sloop van de woning moesten de tegeltjes in veiligheid worden gebracht. Dat viel niet mee. De tegeltjes waren in cement gelegd in plaats van gelijmd, zoals tegenwoordig. Verwijderen werd er daarmee niet gemakkelijker op. Ook waren de tegeltjes ietwat aangetast en en verweerd, waardoor bij het verwijderen ervan soms een stukje brak of kapot ging. Maar uiteindelijk zijn ze eruit en bewaard gebleven!

tegeltableau Koning Willem 1 - Wilhelmina

Na de afbraak van het oude huis waren meerdere mensen nieuwsgierig naar wat er met het tegeltableau zou gaan gebeuren. Dat was niet bekend en daarom gingen de tegels op een speciale bewaarplaats. De mening van de geïnteresseerden was dat er veel vraag is naar dergelijke tableau’s. Er is echter niemand geweest die er een bedrag voor heeft geboden.

In een winter waar tijd is voor opknappen en opruimen kwamen de tegeltjes weer tevoorschijn. En opnieuw stellen we ons hardop de vraag; Wat moeten we ermee? Het blijft zonde om weg te gooien, ze worden tenslotte niet meer gemaakt en herinneren ons aan de boerderij die door (voor)ouders is opgezet. Misschien is er onder jullie iemand die een antwoord kan geven op de vraag. Laat het ons weten, want

Wat moet je ermee?

tableau-kleintablea-klein4
 

 

3 Reacties

  • Corrie van den Berg Geplaatst 28 januari 2014 11:54

    Wij hebben ook zoiets aan de hand gehad en hebben ze laten inlijsten ,dus het hele plateau in één lijst .Je kunt ze dan hangen waar je wilt

  • Cora Roelse Geplaatst 28 januari 2014 22:19

    Voordat jullie ze inmetselen/inlijsten/weg geven of wat dan ook, zou ik eerst eens contact opnemen met het tv-programma “tussen kunst en kitsch”. Misschien zijn ze hartstikke veel waard en/of vinden ze een plekje in een museum, het Zeeuws Museum o.i.d. Natuurlijk met een prachtig verhaal over de herkomst.

  • Wim Geelhoed Geplaatst 6 februari 2014 21:56

    Hoi Joyce,
    Leuk om te lezen. Heeft dr. Van de Berge nog contact met je opgenomen? Meer info is ook te lezen op http://www.nederlandstegelmuseum.nl/Ectc/Bull37/Utrechtse_tegels_flyer.pdf

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *