Als Brabantse kampeerboerin in Zeeland volg ik nog elk jaar het carnaval in mijn geboorteplaats en omstreken. Ook dit jaar heb ik de stemming opgesnoven door een kijkje te nemen bij een optocht.

Het zien van de vrolijk gekleurde wagens, verkleedde boerinnetjes, het gebruik van ‘boeren’stofjes zorgde voor de ‘boerderij’-inspiratie. De reistijd in de auto werd benut om de inspiratie om te zetten in nieuwe ideeen ter verbreding van de activiteiten op mijn bedrijf. Ik wil weer vanalles. Op mijn verlanglijstje zijn toegevoegd:

 • een educatie-programma voor de kleine gasten, waarbij de kindjes ten eerste omgetoverd worden tot echte boertjes en boerinnen met de ‘boeren’stofjes die ik gezien heb. Schortjes voor de meisjes, zakdoeken voor de jongens en natuurlijk een scala aan klompjes,
 • een boerderij-tuin waar ieder op zijn eigen vierkante meter aan de slag kan met zaaien, onderhouden en oogsten. Dat zal niet meevallen op een camping waar wekelijks nieuwe gasten komen, maar dat los ik op. In elke meter tuin komt een bordje “aan deze tuin werkten mee…”,
 • door foto’s worden de medewerkers via mail of blog op de hoogte gehouden van hun eigen tuintje, zodat de vorderingen thuis gevolgd kunnen worden.
 • na een goede oogstopbrengst zal de medewerker beloont worden voor zijn/haar inzet.

De reistijd is nog niet om en ik draaf door in mijn ideeen: Wat zouden ex-boeren en ex-boerinnen, nu woonachtig in een woon-zorg-complex er van vinden om me te helpen in de boerderijtuin? Deze mensen zijn altijd gewend geweest om hun eigen erfje keurig op orde te houde, waren vaak buiten en zitten nu aan hun advocaatje naar liedjes van vroeger te luisteren. Ook leuk, uiteraard!! Maar …. een keer per week een lekkere frisse neus halen, een beetje schoffelen of iets oogsten, moet toch heerlijk zijn?!

Uit ervaring weet ik dat dit lint van nieuwe ideeen in de winter steeds langer wordt. Gedurende de drukke zomerperiode raakt het lint helaas zodanig in de war, dat ik het in de volgende winter eerst weer uit de knoop moet halen om te zien welke ideeen er waren. Maar dit inspiratie-na-carnaval-lintje probeer ik voorzichtig op te hangen, zodat ik zicht houd op de leuke plannen die eraan bengelen.

Wordt vervolgd …… (tips & trucs zijn van harte welkom!)

7 Reacties

 • wagenaarogutu Geplaatst 15 februari 2010 22:02

  Hoi, leuk hoor zo’n ideeenstroom! Ik heb niet zo veel met carnaval, maar alles kan natuurlijk aanleiding zijn voor zo’n creatieve uitspatting. Het doet me denken aan ‘De Groene Hemel’ van meester Bert. Maar op een camping heb ik geloof ik nog nooit eerder tuintjes voor kampeerders gezien. Mogen kampeerders dan ook oogsten van ‘hun’ vierkante meters? Niet alle ideeen uit je ideeenlint worden waarschijnlijk werkelijkheid; maar ik ben benieuwd.

  • kampeerboerin Geplaatst 16 februari 2010 11:04

   Beste Marjan,
   Bedankt voor je reactie. Natuurlijk mogen de kinderen die bij mij kamperen en een paar ochtenden in de week meehelpen in de tuin ook genieten van de oogst. Dat moet juist!! Op die manier worden ze zich meer bewust van en respecteren het platteland.
   Ik ken zelf ook geen camping waar ik in het tuintje van de eigenaan aan de slag mag. En dat is mooi! Dat hoeft ook niet. Zo blijft mijn produkt onderscheidend en opvallend en hoop ik op een leuke manier mijn gasten te verrassen.

 • dorineruter Geplaatst 15 februari 2010 22:10

  Mooi lint! Wat betreft die ouderen: gewoon eens bellen / mailtje sturen naar een zorginstelling of ouderen vereniging, of naar een volstuin vereniging in de buurt die wellicht ex-leden heeft die de moestuin niet meer konden bijbenen. Het vrijwilligerssteunpunt van je gemeente kan wellicht ook helpen bij het organiseren van dit werk, en het WMO loket kan je misschien helpen om een proefproject gefinancierd te krijgen (mocht je geld nodig hebben).

  Voor kinderen hetzelfde – scholen zijn ook weer steeds meer bezig met schooltuintjes. Leuk boekje van Bert Idema (meester Bert) over schooltuintjes geeft wellicht nog inspiratie. Misschien willen wat (oudere) vrijwilligers en middelbare scholieren voor een maatschappelijke stage wel helpen als je kindjes langskomen?

  • kampeerboerin Geplaatst 16 februari 2010 08:05

   Bedankt Dorien, de documentaire van meester Bert heb ik inderdaad ooit gezien. Hij was al een beetje op de achtergrond verdwenen. Zo zou je het kunnen zien (…….. in de toekomst!).
   Bedankt voor alle tips!

 • Mirjam Geplaatst 19 februari 2010 14:11

  Aan mooie ideeen geen gebrek, erg leuk dit tuinenplan!

 • Mirjam Geplaatst 19 februari 2010 14:14

  Je zou eigenlijk een rotatiecyclus in je tuintjes moeten hebben, zodat je gasten in die ene week dat ze er zijn, én kunnen zaaien, én kunnen oogsten. Anders krijg je van die sippe kinderen!

  • kampeerboerin Geplaatst 19 februari 2010 21:48

   Zo zou het inderdaad moeten zijn. Dank voor de tip! Dat wordt nog een hele puzzel om dat allemaal in orde te krijgen. De gewassen moeten ook snel resultaat bieden, want voor je het weet is de zomervakantie voorbij…

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *