De strandsafari is inmiddels een vast onderdeel geworden van ons “activiteitenprogramma” in de schoolvakanties. Als je op vakantie bent in Zeeland moet je een keer mee geweest zijn op een van de strandsafari’s van minicamping De Visser. Het is de manier om meer te weten te komen over het strand en de zee.
Een groep van 18 kinderen en 10 ouders staan me op te wachten. Het is nog maar 09.15 uur in de morgen, maar ze hebben er zin in. Ondanks de ferme wind gaan we op strandsafari. De groep verandert langzaam in een lint wat richting de radartoren in Westkapelle fiets. Bij het KNRM-gebouw treffen we gids Jan, die ons mee neemt op strandsafari.
De KNRM, wat is dat eigenlijk? En wat doen ze? De kleine deelnemers weten het nu, evenals het nut van de radartoren die naast het gebouw draait. Maar dan zet gids Jan de pas erin. Op naar het grote paalhoofd, waaronder altijd een schat van zeedieren en -plantjes zich verzamelen. “Leuke dingen onderweg verzamelen”, is de opdracht van gids Jan. De emmertjes van de deelnemers worden gaandeweg gevuld met zeewier, schelpen, krabbenpoten en dobbers (ja, die zijn ook leuk!).
Tussen de paalhoofden vertelt de gids ons dat Westkapelle vroeger groter was. De dijk van weleer is zichtbaar in het water, maar door de bombardementen in de 2e Wereldoorlog verdwenen. De ouders vinden het een interessant verhaal, maar de kinderen verdiepen zich toch meer in de kwallen en aangespoelde voorwerpen. Kwallen waren er genoeg en ook daarover is voldoende te vertellen, want er zijn meerdere soorten kwallen. Kwallen met lange tentakels, kwallen met verschillende kleuren. En weet je wel hoe een kwal zwemt en zich beweegt? Ook dat hebben enkele kinderen uitgevonden, toen ze in een van de poelen op het strand een kwal konden aanschouwen.
De koude wind deert de deelnemers niet, maar toch is het lekker om een beschut plekje te vinden, waar de “gevonden voorwerpen” uitgelegd worden door gids Jan. Achter de tank op de dijk van Westkapelle vinden we een beschutte plek, waar de kinderen op de trap in de zon naar de uitleg kunnen luisteren. Dankzij dijk- en oorlogsmuseum Polderhuis konden zij daarbij genieten van een heerlijke lolly. Snoepen en luisteren gaat prima samen. De zoektocht leverde blaaswier, heremietenkreeftjes, een echt visje, ‘een schelp met een gaatje’ en veel andere vondsten op, waarover veel te vertellen is. Maar het is tijd voor de terugweg.
Levende diertjes worden onderweg terug gebracht naar hun huis, de zee. Na alle informatie blijven de kinderen onderweg zoeken naar meer schelpjes met een gaatje en soorten zeewier. Eenmaal terug bij de radartoren nemen we afscheid van gids Jan en vormt de groep weer een lang lint van beginnende en gevorderde fietser, die terugkeren naar minicamping De Visser. Waar voor alle deelnemers tot slot nog een verrassing wacht: een echte Kampeerboerin’s Krabbenvanger. Hoe die eruit ziet, weten alleen de deelnemertjes!!
Klik hier voor de foto’s.
Reactie toevoegen