In enkele dagen een inkomensdaling van 100% en dag-in dag-uit vervelende gesprekken voeren over annuleren, omboeken, geld retourneren en andere manieren om de schade te bepeken … dat hakt er in. Gelukkig hebben we allemaal onze verantwoording genomen en gaan de cijfers de goede kant op, maar houden we dat vol?
Verschillende soorten veiligheid
Als eind maart de premier op een intelligente manier het volk wijst op een de gevaren van dat moment, dan schrikken we.
Dit is erger dan gedacht. Hier moeten we samen hard aan werken om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Ook hier kwamen er meer schoonmaakdoekjes dan normaal en werd een extra voorraad handzeep ingekocht. We houden ons vanaf die tijd aan de regels, want het is tenslotte voor een goed doel: onze eigen gezondheid.
De regels gelden niet alleen voor ons. Ze hebben ook directe gevolgen voor anderen. Nu zien wij hier op het erf gemiddeld minder mensen per dag dan in de “bewoonde wereld”, maar toch….. Hier vertrekt elke ochtend één van d ejongens naar zijn werk en we willen ervoor zorgen dat hij geen gevaar is voor anderen. Als anderen dat dan ook voor ons doen, dan zijn we goed bezig! Het is tenslotte voor een goed doel: ons aller gezondheid.
Na een periode waarin op meer dan de helft van de dag vervelende gesprekken gevoerd moeten worden, die vaak over de financiele consequenties na het annuleren van een vakantie gaan, ben je op je hoede.
Ik heb er alles voor over om een herhaling van een dergelijke periode te voorkomen! Er volgen aangepaste maatregelen, die hier en daar afwijken van wat we gewend zijn. Maar ach … het is voor een goed doel: het in stand houden van een bedrijf waar we al 20 jaar zo hard voor werken.
Het is voor een goed doel
Met de goede doelen in het achterhoofd verstrijkt de tijd en komt de voorspelling uit. De cijfers buigen de goede kant op. We gaan weer voorzichtig vooruit kijken. Vooruit naar een nieuwe samenleving op 1,5 meter.
We verzinnen oplossingen voor de dagelijkse dingen die we tegen komen, maar denken ook toekomstgericht. Stel dat we weer een beetje open mogen….. hoe zouden we dat het beste kunnen doen? De overheid denkt mee en samen zorgen we ervoor dat het leven beetje bij beetje opgepakt kan worden.
In mei mogen we weer gasten ontvangen. Hoera! Maar oh, wat is het spannend.
We maken nog een stukje van de meivakantie mee, met een hele kleine bezetting. Met 15% van het totale aantal gasten mogen we de vakantie afsluiten en dat is een mooie manier om de genomen maatregelen te testen.
Hemelvaart dient zich aan en nu iedereen in de gaten heeft dat de regering de touwtjes ietsje laat vieren, wordt het gedrag ook losser. Maar de angst van een ontbrekend inkomen zit er bij ons nog goed in en daarom stellen we naast de adviezen van de overheid onze eigen maatregelen duidelijk vast. We communiceren ze met onze gasten. Op die manier weten ze waar ze aan toe zijn en we hopen dat ze zich door de genomen maatregelen veilig voelen bij ons.
Met alle regels op de website en in de laatste informatie gaan we het proberen. Hoera, we kunnen weer kamperen. Precies als in de tijd voor Corona.
Maar als dat soort pre-corona activiteiten weer kunnen starten, lijkt het of alle gemaakte afspraken snel vergeten worden. Of is het dat sommige gewoontes zo vastgeroest zitten in ons systeem, dat ze automatisch boven komen drijven als er een bepaalde activiteit uitgevoerd wordt ? een activiteit als bijvoorbeeld kamperen. Ik vraag het me hardop af.
Creatieve oplossingen
Het beperkt aantal badkamers en het opgelegde percentage toegestane gasten leidt al snel tot een beperkt aantal te ontvangen gasten. Maar dat is voor ons geen probleem. Wij zijn al lang blij dat er weer een paar gasten mogen komen. In deze tijd is iets altijd beter dan niets.
Gasten proberen op hele creatieve maniere hun Hemelvaartweekend te leiden zoals ‘gewoonijk’. Ze gaan er creatief mee om. Als zuslief niet meer terecht kan, omdat er geen sanitair voor handen is, dan mag ze wel bij haar broer douchen.
Logees en andere vormen van bezoek gooien in Corona-tijd roet in het eten, waar men van plan is om ‘gewoon’ vakantie te vieren. Geen bijzettentjes, geen onverwachte borreluurtjes met onverwacht bezoek, geen extra gasten die het toegestane percentage overschrijden. We gaan, zoals vooraf aangekondigd, voorzichtig van start in de nieuwe samenleving en leggen dat ter plaatse nogmaals uit aan onze gasten. Toch krijgen we nog steeds veel vragen en eigenlijk wordt ons verzocht om de handen voor de ogen te houden of met de hand over het hart te strijken. Het komt zelfs voor dat alle regeltjes genegeerd worden en het gewoon gebeurt.
Je kan het dus nog zo goed en veilig proberen te maken, de gewoontes die bij het kamperen horen krijg je bij sommige gasten niet zomaar van tafel.
Die maniertjes hebben iets met Corona gemeen : ze zijn vrij hardnekkig.
Reactie toevoegen