Ringrijden …. net als je vader

Ringrijden……. net als je vader

Het toeristische seizoen is begonnen en dus ook de wedstrijden ringrijden. Het ringrijden is een traditioneel spektakel, waarbij de deelnemers op versierde, ongezadelde, Zeeuwse trekpaarden. Met een lans in de hand proberen ze om zoveel mogelijk ringen te steken.
Traditie

Over de historie van het ringrijden doen veel verhalen de ronde. Voor zover wij terug kunnen kijken, kennen wij het ringrijden als een uitje voor de hardwerkende boerenzonen en -knechten. De mannen deden op een welverdiende vrije dag met hun paard mee aan de wedstrijden. Destijds gehuld in traditionele kledij. Het paard met prachtig gevlochten en versierde manen. De opa van boer Adrie en zijn vader deden beide mee aan de sport en waarschijnlijk hun voorouders ook al. Dat zorgde ervoor dat ook Adrie op een dag het paard besteeg om mee te doen aan zijn eerste wedstrijd.

Van vader op zoon

Sinds 2015 zet die traditie zich voort! Eén van zijn drie zonen is hetzelfde gaan doen. Na een aantal jaren gediend te hebben als paarden-oppas van zijn vader,  mag hij nu zelf een paard bestijgen om deel te nemen aan de wedstrijd ringrijden. Dankzij een vriendelijke buurman kreeg hij in 2016 de kans om zijn eerste wedstrijd ringrijden mee te maken. Op de trouwe viervoeter van de buurman krijgt hij de kans om te ervaren wat al zijn voorouders ooit hebben ervaren – ringrijden  in Zoutelande

Vera van De Visser

Tegenwoordig beschikken we over een eigen trekpaard. Vera van ’t Hoogeind heeft sinds 2016 een plekje gekregen op het erf. Samen vormen zij een leuk koppel dat in 2017 veel prijzen wist te veroveren. Alle aanmoedigingen van alle campinggasten in het publiek hebben hier zeker aan bijgedragen.

Wilt u meer weten over de sport en de bijbehorende regels, kijk dan eens op de website van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. Daar vind u ook een overzicht van alle wedstrijden die het komende seizoen in Zeeland zullen plaatsvinden.

 

1 Reactie

  • Gerda Learbuch Geplaatst 16 juni 2015 19:54

    Zet hem op kerel! We proberen om te komen en sowieso denken we aan je!!
    Gerda en Floor

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *