Educatieve fietstocht – ook in het voorseizoen!

De kindertjes op de camping weten tegenwoordig niet meer waar de aardappel groeit en hoeveel eitjes een kip kan leggen. Maar hoe is het gesteld met de “agrarische ontwikkeling” van de ouderen die in het voorseizoen te gast zijn? We onderzoeken het tijdens de fietstocht Toer-de-Boer.

Eén keer in het voorseizoen trekken we er per fiets op uit voor een fietstocht met een educatief tintje. De vereniging kamperen bij de boer heeft een route uitgezet langs meerdere agrarische bedrijven en wij volgen. Ondanks dat enkele gasten denken dat de tocht hetzelfde is als de Toer-de-Boer van vorige jaren, sluiten er toch velen aan. Gezellig!

Bloemzaadteelt

Op de eerste stop krijgen we een uitleg over bloemzaadteelt. Iets wat wij op ons bedrijf ook doen, maar boer Adrie is niet zo’n prater over zijn werk. Leuk dus, dat de gasten het verhaal toch mee krijgen, al is het op een ander bedrijf. De zaaimachine laat zien hoe klein en fijn de te zaaien bloemzaadjes zijn. Na een wandeling over de percelen, ontvangen alle gasten een bijenmengsel voor in de eigen tuin. Volgend jaar april kunnen ze hun eigen bloementuintje opfleuren met de Zeeuwse zaadjes.

Picknick

De route gaat verder en na het duinlandschap is er tijd voor een heerlijke picknick. Het busje van boer Adrie rijdt ons voorbij en we onderbreken de fietstocht. Als op de stopplaats de klep open gaat, verschijnen daar stoeltjes, tafel, kleedje, dekentjes…. alle ingrediënten voor een complete picknick. De heerlijke warme zomerdag leent zich uitstekend voor een picknick in de Vlissingse bossen. In de verkoeling van de reusachtige bomen, nemen we de tijd om de broodjes te nuttigen en een kopje koffie te drinken.

Na de lunch starten de fietsen – het gros elektrisch aangedreven – weer op om de route te vervolgen. Op naar de omgeving Biggekerke waar de diverse gewassen op ons liggen te wachten. Wat is wat? En wat groeit waar? Hoewel deze fietsers beter op de hoogte zijn dan de kleine kindjes, die in de zomer te gast zijn, laten ze toch af en toe een steekje vallen. Want is een sjalotje echt een te kleine ui?? Over het feit dat klei-aardappelen lekkerder smaken als aardappelen van zandgrond, daar zijn we het over eens!

IJsje tot besluit

In het café van bakker Piet, die elke ochtend trouw de camping bezoekt, schuiven we aan de bar voor een biertje of een ijsje. De fietsers vertellen enthousiast aan bakker Piet (deze keer in de functie van barman) wat ze allemaal gedaan hebben, wat ze gehoord hebben en waar ze geweest zijn. Hieruit concludeer ik dat het een geweldige leuke en gezellige dag is geweest.
In de laatste kilometers van de fietstocht naar de camping is het spannend of de elektrische fietsen nog voldoende accu-inhoud hebben om de thuisbasis te bereiken……….
Toer de Boer 2017

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *