Vandaag werden de ondernemers in de toeristische sector uitgenodig voor een relatiedag. De dag werd georganiseerd door Stoomtrein Goes-Borsele, Berkenhof’s Tropical Zoo en Zeeuwse Zaken. De relatiedag heeft als doel om onze gasten juist te kunnen informeren over de activiteiten en bezienswaardigheden in Zeeland. En dat is nuttig, want ook ik heb nog niet alles bekeken in Zeeland.

Vanmiddag stapten we dus in de stoomtrein, na een kop koffie in restaurant De Goederenloods te Goes. De trein bracht ons naar Kwadendamme, waar een bezoek aan de Tropical Zoo gepland was. In een tropische ruimte heet de eigenaar ons welkom met een warm verhaal over zijn bedrijf. Hij laat ons vol trots zijn opgebouwde Tropical Zoo zien die ooit begon als siertuin, daarna vlindertuin werd en nu uitgebreid is met andere tropische dieren. Naast de prachtige orchideeen en andere bloemen, zweven er diverse mooie grote en kleine vlinders rond. In een speciale poppenkast kan de bezoeker zien hoe een pop zich ontwikkeld tot een echte vlinder. Aan de tropische dierentuin zijn ook tropische dieren, als slangen, spinnen, leguanen en o.a. schildpadden toegevoegd. Na de prachtige rondleiding werd een consumptie aangeboden in het aanwezige restaurant, waar we door de stadsomroeper gevraagd werden ons terug te begeven naar het perron. 

Vanuit Kwadendamme stoomt de trein naar Hoedekenskerke. Dichtbij het perron is de dijk, waar men een prima blik op de Westerschelde heeft. Met meerdere vaargeulen en de zandplaten in het midden is het zicht op het water toch erg anders dan vanaf de duinen bij Zoutelande. Elk deel van Zeeland heeft zijn eigen vergezichten, zo blijkt. Allemaal anders, maar niet minder mooi.

In het dorp was ’t Wienkeltje van Wullempje speciaal geopend voor de bezoekers van de relatiedag. In het museum-winkeltje is de tijd stil blijven staan in de jaren ’30.  Daar staat de bus Vim nog boven het aanrecht naast en vinden we een wasbord met authentiek droogrek in de schuur. In de woonkamer is de bedstee nog in tact en in de keuken hangt de koffiemolen aan de muur. In het winkeltje worden tevens ouderwetse snoepjes verkocht als toverballen, “ulevellen” en jodenvet. Het winkeltje had een topdag met de lange rij wachtenden aan de balie, want natuurlijk werd er door de deelnemers wat snoep ingeslagen voor de terugreis. De dame achter de balie telt de kosten op met gebruik van lei en griffel.

De klok luidt 5 keer en dat betekent dat we ons moeten haasten om tijdig terug te zijn op het perron, waar de trein ons terug zal brengen naar Goes. Een reis door prachtig bloeiende fruitbomen. Ook die hebben we niet in deze hoeveelheden op Walcheren.

Kortom; ik heb vanmiddag een heleboel kennis opgedaan, die ik mijn gasten deze zomer zeker niet zal onthouden!!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *