Ingredienten:

  • 250 g Zeeuwse tarwemeel
  • 5 g zout
  • ½ zakje gist
  • 20 g suiker
  • 50 g boter
  • 175 ml water en melk
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 1 Tl kaneel
  • stroop

Bereiding:

1) de meel en 5 gram zout in een kom en door elkaar roeren

2) gist en suiker toevoegen enort omscheppen. In het midden van het meel een kuilte drukken, de bodem dient bedekt te blijven

3) Boter met mengsel van water en melk tot 37 graden verwarmen. Het mengsel in het kuiltje gieten. Met een houten lepel de massa tot een deegbal roeren.

4) Breng een beetje meel aan op het werkblad en kneed daarop het deeg ongeveer 5 minuten.

5) het deeg terug in de kom en met een doek bedekken en op een warme plaats neerzetten.

6) het deeg moet 60 minuten rijzen

7) In een nieuwe kom de bruine basterdsuiker vermengen met kaneel en zout. De stroop op het werkblad in de vorm van een lange slang uitgieten. Een bakblik bedekken met bakpapier. Het bakpapier invetten met boter.

8) Het gerezen deeg nogmaals goed kneden. Verdeel het deeg in 5 even grote stukken. Rol de stukken tot even grote bolletjes. Daarna het bolletje uitrollen tot een sliertje deeg. De deegrol eerst door de stroop rollen en daarna door de basterdsuiker halen.

9) Het slangetje tot een bolus vormen . De bolus op het bakblik leggen en 15 minuten in de lauwwarme over laten staan.

10) Bolussen uit de oven halen en bedekken met een doek, zodat ze warm blijven.

11) De oven verwarmen tot 230 graden.

12) Bolussen 8 minuten bakken.

13) Bolussen uit de oven halen. Leg de bolussen omgekeerd op een rosster om af te koelen.

 

Eet smakelijk

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *