Ontmoeten doet goed!

Na het seizoen worden in november de deuren van minicamping De Visser gesloten tot het volgende voorjaar. Regelmatig denken onze gasten dat ik dan op de bank plof en de winter verder doorbreng met de voetjes omhoog voor de kachel. De werkelijkheid is anders. De winter gebruiken we om aan de camping te werken, onze kennis te verbreden, collega’s te ontmoeten en er zelf ook even van te genieten. Want overbodig is het nooit: af en toe tijd voor jezelf!

De afgelopen week was een leerzame week. Aan het einde van de maand november is de planning voor 2017 gereed. De huidige gasten met wensen voor het komende jaar zijn gepland. Dat is altijd een hele klus met meerdere overlegmomentjes, maar na wat schuiven door gasten die daarin ook hun beste beentje voor zetten, zijn we er ook dit jaar weer uit gekomen. Op naar de volgende opdracht:

Toeristische Ontmoetingsdag

Wetenswaardigheden en workshops
Een vast onderdeel van het winterprogramma is de toeristische ontmoetingsdag. Een dag waarop we terugblikken op het afgelopen seizoen, kijken naar de trends van de toekomst en aan de tand gevoeld worden door een gedreven presentator. Dat alles onder leiding van het Kenniscentrum Kusttoerisme. De sprekers op de middag delen vaak onderwerpen met de aanwezigen, die aanzetten tot denken en een vertaling naar je eigen bedrijf vereisen. Daarna volgen enkele sessies waarbij de deelnemers uiteen gaan en een workshop volgen die bij hun interesse past. Er zijn veel interesses, want de zaal zit vol met toeristische ondernemers en beleidsmakers op dat gebied. Een uiteenlopend deelnemersveld dus, met verschillende interesses en motieven om aanwezig te zijn.

Inspirerende spreker maakt mijn dag
Dit jaar begon ik aan de dag als een “verplicht nummer” met workshops waar ik geen keuze uit kon maken. Het aanbod bestond uit onderwerpen waarin ik al ben voorzien (wifi) of niet aan wil beginnen (meer personeel). Maar…………. de heer Bas Hoogland, voormalig Commercieel Directeur van Landal GreenParks, wist deze sfeer helemaal om te toveren. Met een spetterend verhaal over gastvrijheid haalde hij de motivatie weer naar boven. Want (zo zei hij) als je niet gemotiveerd aan deze dag bent begonnen, sta je niet open voor ontdekkingen.

Aardig zijn kost niks
Met dat soort uitspraken werd de toehoorders meerdere spiegels voor gehouden, waarbij ik zeker aan het denken ben gezet. Een mooi voorbeeld als het over gastvrijheid gaat, ziet u op deze afbeelding en herkent u allemaal. Een stuitend beeld van kleine wijzigingen die we door kunnen voeren om de gast voorop te zetten. Bij minicamping De Visser woont de directie aan de overkant van de weg en heeft daar een eigen parkeerplaats, zodat onze gasten zo dicht mogelijk bij hun kampeermiddel kunnen parkeren. Hier gebeurt het soms dat, ondanks de grote parkeerplaats op de camping, onze gasten liever de auto op ons erf parkeren. Tja, daar moeten wij dan zelf weer iets gastvriendelijks op verzinnen….

Hoe vaak geef jij een complimentje?
Na de enerverende presentatie van de heer Hoogland, werd de sfeer tijdens de ontmoetingsdag voor de rest van de middag positief veranderd. En niet alleen voor mij!
Een andere vraag van de enthousiaste man was: “Heeft u vandaag al iemand een compliment gegeven?” Daar moest even over nagedacht worden. Een groot deel van de zaal, waaronder ik, moest deze vraag met “nee” beantwoorden. Maar ….  de dag was nog niet om en meerdere  mensen hebben die opdracht meteen in de praktijk gebracht. Want één complimentje geven per dag levert op den duur verrassende resultaten, aldus Bas Hoogland. We gaan het zien!

Kennisavond Kampeerboerinnen

De wijze woorden van de heer Hoogland hadden merkbaar indruk gemaakt op mij en de toeschouwers. Ze gonsden de volgende dag nog na tijdens de kennisavond voor Kampeerboerinnen, die ik elk jaar voor mijn collega’s organiseer op minicamping De Visser. Donderdag werd de recreatieruimte in gereedheid gebracht om een eigen ontmoetingsdag te organiseren voor 23 van mijn collega’s:

Het thema van deze avond was “zakelijk succes“. Coach Christine Bender had ook enkele spiegels mee genomen, die het verhaal van de vorige dag overlapten. Gelukkig was niet iedereen de dag ervoor gesignaleerd op de toeristische ontmoetingsdag, dus vragen als – Hoe wordt je zakelijk succesvol? Wat is daarvoor nodig? Hoe werk je efficiënt? Kan jij ‘nee’ te zeggen? Waar ben je goed in? Waarom moeten mensen naar jouw camping komen? – brachten de zaal wederom aan het denken. En met zo’n groep dames in de zaal, die elkaar een beetje kennen, werd het een heerlijk mierennest van overleg.

Heerlijk om in een periode zonder gasten toch tijd aan ze te kunnen besteden, want uiteindelijk moeten al deze leermomentjes aan hen ten goede komen. Als je daarbij het leerproces kunt combineren met een gezellige avond of etentje ter afsluiting is mijn dag prima besteed! Voor mij geldt op allerlei vlakken: – ontmoeten moet, ontmoeten doet me goed -! Op die manier ben ik er in maart weer klaar voor om mijn eigen gasten te kunnen ontmoeten!!

 

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *