In het voorseizoen van 2013 is een nieuwe activiteit toegevoegd aan het assortiment. Tijdens het verblijf op minicamping De Visser heeft een aantal gasten kennis gemaakt met klankschalen. Tijdens een ligconcert in de recreatieruimte ervaren de deelnemers de werking van de schalen en de ontspanning die het tot gevolg heeft. 

 

Een van de deelneemsters heeft haar ervaring op papier gezet:

Vakantie staat voor mij gelijk aan ontspanning. Tijdens een vakantie moet ik niets; ik lees, speel een spelletje en bezoek af en toe een dorpje.
Bij aankomst op Minicamping de Visser zag ik een affiche voor een kennismaking met klankschalen. Dit was echt iets voor mij! Direct was ik enthousiast en heb ik me aangemeld voor deze kennismaking.
Maandag 24 juni was het dan zover. Erna Nieuwstraten kwam met haar 17 klankschalen, 3 koshi’s en een Chinese gong naar de camping.

resonate, klankschalen, minicamping de visser, zoutelande, kampeerboerinIn totaal waren er 4 deelneemsters. Iedereen was nieuwsgierig en enthousiast. De luchtbedden waren al voor ons neergelegd. Wij hoefden alleen maar extra handdoeken en een dekentje mee te nemen, zodat wij de klankontspanning op een comfortabele manier konden ondergaan.

Wij werden ontvangen met thee en water en Erna vertelde ons het een en ander over de klankschalen. Waar komen ze vandaan? Wat kun je ermee doen? Waar zijn ze van gemaakt? Na de introductie, over de klankschalen, was het tijd om te beginnen. Als eerste mochten wij, om de beurt, plaats nemen voor de Chinese gong. Zittend, met onze rug bijna tegen de gong aan, konden we voelen wat er gebeurde als Erna tegen de gong aansloeg.
Ongelooflijk hoe ver de trillingen door je lichaam gaan.

Het klankenbad

chinesegong-klein

Na de gong begon het echt klankenbad. Erna zat tussen de klankschalen en de koshi’s (een soort windgong met een heel fijn “tingel”-melodietje) en wij lagen op een luchtbed; dekentje over ons heen, lapje op de ogen en genieten maar. Eerst een enkel aangeslagen klankschaal, daarna meerde klankschalen tegelijk. Dit zorgt ervoor dat de tonen van de schalen samenvloeien tot een nieuw geluid. De klanken varieerden van een helder, hoge klank tot een doffe, diepe, warme klank. Erna zorgde voor een goede afwisseling van de lage tonen en de hoge tonen van de kleine klankschalen en de koshi’s.
Drie kwartier hebben we mogen genieten van dit heerlijke klankenbad.

 Klankmassage

Soezerig en loom als we waren, kregen we ruim de tijd om weer bij te komen. Maar… het was nog niet klaar. We werden allemaal in de gelegenheid gesteld om te voelen wat een klankmassage met je kan doen. Bij een klankmassage wordt een klankschaal, vaak een grotere schaal met een diep, laag geluid, op je lichaam gezet. Door de trilling van de schaal en van het geluid wordt het vocht in je lichaam in beweging gezet en word je gemasseerd. Dit is te vergelijken met de trillingen in het water, die ontstaan als je een steen in het water gooit. Deze soort van massage is zeer effectief omdat het menselijk lichaam voor bijna 80% uit water ontstaat. Met klankmassage worden vaak punten bereikt die met een “gewone” massage niet bereikt worden.

Na deze heerlijke sessie was het tijd om, onder het genot van een kopje thee, nog even na te praten. Deze klankontspanning was heel bijzonder om mee te maken. Erna en Joyce bedankt voor deze fijne, ontspannende, vakantie-activiteit!

deelnemers ligconcert

En jij Floor – bedankt dat je wilde fungeren als gastblogger en ons een kijkje in de keuken van klankontspanning hebt gegeven.

 

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *