Hoe krijgen we meer Duitse gasten op de minicamping

Hoe krijgen we meer Duitse gasten op de minicamping?

In de zomermaanden ziet Zeeland zwart van de witte kentenplaten op de auto’s. Massaal trekt onze Duitse oosterbuur het land in. Maar waar zet hij zijn tentje op?

 

Onbekend maakt onbemind

De Duitse kampeerder tref je vooral aan op de grote campings. Dichtbij de kust, onderaan de duinen en bijna met de voeten in het zand. Dat is hun favoriete plekje….. lijkt het. Maar kiest de Duitse gast bewust voor deze plek? Of zoekt hij uitsluitend op ‘camping’, omdat hij niet bekend is met het fenomeen ‘minicamping’? Dat is de vraag en die vraag hebben we in de afgeloen zomer onderzocht.

Middels een enquete onder onze huidige Duitse gasten probeerden we erachter te komen, wat hen zover heeft gekregen om voor een minicamping te kiezen. En dat deed ik niet alleen, dat deed ik samen met 25 andere collega’s . Deze enquete heeft een bijzonder beeld opgeleverd. De resultaten zijn verfrissend te noemen en wijken af van de gedachten die wij, als eigenaren van een minicamping, hebben.

Voldoet een minicamping aan de verwachtingen?

Eén van de meest verrassende resultaten uit de enquete is het feit dat een Duitser niet zoveel online zoekt als een Nederlander. Voor ons is een gids bijna overbodig en vinden we de vakantiebestemming vaak online. Een Duitser moet aangespoord worden in een dagblad of weekblad middels een advertentie, voordat hij op zoek gaat naar het website-adres wat erbij hoort.

Een tweede verschil is de behoefte aan foldermateriaal. Enkele jaren geleden heb ik afscheid genomen van de papieren folder over de camping, omdat deze gedurende het seizoen onder het stof terecht kwam. Er was minder vraag naar, omdat men alle gegevens online kon vinden. Na een blik op de camping kon een potentiele gast de rest wel vinden op de website. Een Duitser komt na een blik op de camping altijd even aan de deur om te vragen om de folder……… die moest ik dan helaas teleurstellen en wegsturen met een visitekaartje. Na de enquete weten we dat een folder dus gewoon noodzakelijk is om de Duitse gast voor je te winnen. Dat zal de komende winter het huiswerk worden: het ontwerpen van een Duitse folder.

Verder heeft een minicamping alles in zich om de Duitse gast te ontvangen. Aan de wens van luxe en comfort kan de huidige minicamping zeker voldoen. Ook de aansluitingen die een kampeerder wenst, zijn veelal aanwezig.

Aandacht voor kennismiddag op WFM Radio
Samen openen we de strijd

Hoe nu verder? Na het zien van deze verrassende uitkomsten hebben een aantal enthousiaste mensen het voornemen om een samenwerkingsverband aan te gaan met als doel de Duitse gast voor ons te winnen. Zij moeten bekend worden met het fenomeen ‘minicamping’ en beseffen dat een MINIcamping niet MINImaal is. Een minicamping heeft namelijk niets wat een grote camping heeft. Geen recreatieteam, grote kampeerplaatsen waar de auto meestal niet bij hoeft te staan, persoonlijke aandacht van de kampeerboerin of -boer en vooral rust. Ook als de kleine camping vol staat, is de rust gegarandeerd. En dat met de luxe en comfortabele voorzieningen van deze tijd…. dat moet toch in de smaak vallen bij onze oosterburen.

Om onze gedachten kracht bij te zetten organiseren we op woensdag 29 november 2017 een kennismiddag, waaraan alle Zeeuwse collega’s kunnen deelnemer en meer kennis opdoen over “de Duitse gast” in het algemeen en de weg die we kunnen bewandelen om ze, in de toekomst, als gast op een minicamping te kunnen verwelkomen.

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *