Anno 2016 zoekt de reiziger zijn vakantie online.

Weinig mensen lezen nog advertenties in weekblad of krant. Dat heeft gevolgen voor de ondernemer. Na de bedrijfsovername in 2001 heb ik me afgevraagd welke advertenties het meest waardevol waren voor minicamping De Visser, welke krant de grootste oplage had en met welke bladen ik een bepaalde regio kon bereiken. Nu we 15 jaar verder zijn, is dat onderzoek verleden tijd.
In die periode zette mijn schoonmoeder advertenties in de EO-gids, “want daar kwamen hele nette mensen op af”, was haar mening. Wie leest er anno 2016 nog een EO-gids?
Ik plaatste regelmatig een peperdure regelvermelding in het tijdschrift van de ANWB en het liefst in de maand Januari. Dat blad ging een maand mee en werd in Januari helemaal uitgepluist door de vakantiezoekers, allen op weg naar een leuke vakantie-bestemming.
Regiokrantjes in Gelderland, Kampeerkranten die werden uitgedeeld op de beurs, allemaal advertenties op papier. En de plaatsing had resultaat, want standaard rinkelde de telefoon na de publicatie van een dergelijk blad.

Digitale aanvragen

Die tijd is voorbij……… De telefoon rinkelt nog nauwelijks. De aanvragen komen tegenwoordig binnen in de mailbox. Voor mij heerlijk, want die mailbox open ik als ik daar tijd voor heb. Dat is met grote regelmaat kan ik je beloven, maar men kan mij bijvoorbeeld niet meer storen, als ik eindelijk een keer met al mijn gezinsleden aan tafel zit. Het heeft dus voordelen. Maar alles heeft zijn voor- en nadelen. Het vergt een online aanwezigheid. Een in de avonduren gestelde vraag per mail, moet liefst de volgende ochtend beantwoord zijn, anders ligt om 8 uur het tweede bericht al te wachten.

Online aanwezigheid

Daarbij komt de volgende vraag: Waar vinden de vakantiezoekers mij in 2016? Het antwoord is duidelijk: via internet.
Maar hoe dan? Dat antwoord is iets uitgebreider: door aanwezig te zijn op het net, daar waar de gast zoekt. Door je berichten duidelijke signalen mee te geven, zodat de zoeker je kan vinden als hij op zoek is naar een vakantie in mijn regio.
En dat heb ik vroeger niet geleerd op school. Ik had geen tablet op schoot en een smartphone in mijn hand. Bij mij rinkelde er nog gewoon een telefoon en lag de krant op tafel. Als ondernemer anno 2016 moet je dus continu op de hoogte proberen te blijven van de ontwikkelingen en mogelijkheden op het internet. En dat probeer ik!

Bloggen en vloggen

De wintermaanden gebruik ik standaard om bij te spijkeren op dit gebied, want naast een gedegen website, zijn Facebook en Twitter al lang in ons communicatie-systeem opgenomen. Maar heeft u ook al gehoord van Pinterest, Instagram, Flickr, Google+ , You Tube, WhatsApp, SnapChat ofwel de social media kanalen? Allemaal kanalen waar je als bedrijf aanwezig kunt zijn om je product aan de man te brengen. Ik zeg “aanwezig kunt zijn”, want die aanwezigheid is gelukkig een keuze. Sommige mensen vinden het geweldig en anderen zien er de noodzaak niet van. Dat maakt het zo leuk.

Maar naast al die kanalen is er een nieuwe manier toegevoegd om je zichtbaarheid en vindbaarheid op internet te vergroten. Dat zou kunnen met bloggen en vloggen. Een blog kent u al van ons. Onder de naam “Post van het Platteland” houd ik u , middels de blogberichten, al enige tijd met regelmaat op de hoogte van wat hier speelt en wat ik mee maak. Deze berichten worden ontzettend goed gelezen en hebben daardoor hun succes bewezen.

Naast de geschreven berichten is er tegenwoordig ook een manier om de berichten gesproken bij u binnen te laten komen. Dit fenomeen noemt men vloggen. U ontvangt een zeer korte video, waarin iemand u van iets op de hoogte brengt.
In één van de gevolgde kennismomentjes probeerde een zeer enthousiast workshop-leidster ons ervan te overtuigen dat we de kans om te vloggen niet moeten laten liggen. Een groot deel van de deelnemers, inclusief ik, ziet het nog niet meteen zitten. We hebben allerlei argumenten om het niet te doen. “Dat is voor jonge hippe mensen”,  “Ik heb geen geschikte camera”, “Wat moet ik nou laten zien”, “Wie zit daar nou op te wachten” en andere excuses kwamen voorbij om er maar niet aan te moeten beginnen. Met inzicht in de cijfers van enkele vlogs van collega’s, wist de capabele professional al onze smoesjes in één klap onderuit te halen. De resultaten gaven weer dat een eenvoudige vlog met je eigen telefoontje een veel groter resultaat had, dan de gelikte dure promotie-video voorzien van de juiste belichting en mooie achtergrond muziek.

Een kijkje bij de Kampeerboerin

Sindsdien houdt het vloggen me bezig en is het regelmatig onderwerp van gesprek aan onze keukentafel. Ik heb geprobeerd om één van de jongelui zover te krijgen, dat iemand deze taak op zich neemt, maar tot nu toe zonder resultaat.
Sindsdien zie ik allerlei locaties waar een vlog opgenomen zou kunnen worden.
Sindsdien verzin ik allerlei onderwerpen om over te kunnen hebben.
Sindsdien zijn de collega’s die met mij op de workshop waren ook in de ban van vloggen en heeft een enkeling het lef getoond om het daadwerkelijk te doen.
Zal het er dan toch van komen? Zouden jullie binnenkort mee kunnen kijken naar een ‘Video Van de Visser’ of een ‘Kijkje bij de Kampeerboerin’?
Dat laat ik nog maar even in het midden, maar stiekem ben ik wel erg benieuwd naar jullie reacties ALS het ooit zover zal komen

Blijf onze social media kanalen volgen, want daar zal blijken of ik het daadwerkelijk ooit in de praktijk zal durven brengen

1 Reactie

  • Joyce Geplaatst 26 januari 2016 11:27

    Het is inmiddels gebeurd. Hebben jullie de eerste Video over Lekker Ongestoord Genieten op minicamping De Visser gezien??

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *