Tijdens de Ondernemersdag Multifunctionele Landbouw houdt Jeff Kooijman een inspirerende inleiding over DIPPEN of DIMMEN. Hij schotelt de aanwezige ondernemers in verbrede landbouw een smakelijk verhaal voor, als zijnde een buffet waarvan elke ondernemer datgene kiest wat hij/zij graag lust en het best bij zijn onderneming past.  Er zit altijd wel iets bij wat je aanspreekt!

Dippen of dimmen doen we allemaal. De een Denkt In Problemen en de ander Denkt In Mogelijkheden. Jeff weet de aanwezigen ervan te overtuigen dat er geen ongemotiveerde mensen bestaan. Wel zijn er mensen die erg gemotiveerd zijn om iets niet te doen.  Dat maakte hij zeer duidelijk door een vrijwilliger op het podium te vragen. Niemand biedt zich aan. Jeff houdt voet bij stuk en zet zijn verhaal niet voort, zonder een vrijwilliger aan zijn zijde. (hij is de eerste spreker, dus heeft nog alle tijd). Toch nog geen vrijwilliger. Jeff is niet van plan iemand uit de toehoorders te pikken, maar kan toch niet verder zonder de spontaan aangeboden hulp van iemand uit de zaal. Een stoere boerin met lef staat op van haar stoel. Met blozende wangen neemt ze plaats naast Jeff. Hij bedankt haar voor haar medewerking en vervolgt zijn inleiding. Hij haalt een 10 Euro biljet uit zijn broekzak, geeft het aan de dame en bedankt haar voor haar hulp. Dit was het bewijs dat alle andere toehoorders voor een moment toch erg gemotiveerd waren om iets niet te doen!!! We hebben er dus allemaal wel eens last van…..

Gelukkig trof ik verder op de Ondernemersdag uitsluitend mensen die dimmen. Positiviteit, creativiteit en enthousiasme onder de deelnemers. Heerlijk zo’n dag!

kamperen en leren

Vandaag kopt de Provinciale Zeeuwse Courant met “Recron vreest wildgroei van minicampings”, waarin een journalist schrijft over de angst die Recron, per brandbrief aan de gemeenteraad, uit.  Angst voor een eventuele uitbreiding van alle minicampings, ALS de nieuwe gemeenteraad de regels voor de kleine campings op Walcheren gaat versoepelen. In een halve pagina wijst de journalist de lezer op ‘nog meer van dat soort bedrijven’, ‘geen behoefte aan meer van hetzelfde’, ‘teveel vaste jaarplaatsen’, ‘teveel stacaravans’, ‘gaat ten koste van de gewone kampeerbedrijven’. Problemen alom, een typisch voorbeeld van DIPPEN.

Op de Ondernemersdag Multifunctionele Landbouw hadden we de mond vol van kansen en mogelijkheden. Ik trof de meest inventieve, innovatieve, creatieve agrariers, die allemaal bereid waren tot een vorm van samenwerking.  Niet DIPPEN maar DIMMEN was het motto.

Wat zou het mooi zijn als dat ook zou gelden voor de verhouding tussen grote en kleine campings. Een vorm van verbrede landbouw is namelijk niet iets dat je er even bij doet. Je moet daadwerkelijk toekomst zien in je kleine camping voordat je dit soort investeringen durft aan te gaan. Maar door te DIMMEN worden deze kleine ondernemingen van grote waarde!!

3 Reacties

  • Mirjam Geplaatst 13 maart 2010 19:36

    Mooi verhaal, ik zal proberen meer te dimmen ipv dippen!

  • Ester van Aalst Geplaatst 27 maart 2010 20:47

    Ik doe alleen maar aan dimmen. Dat wist je waarschijnlijk al. Dippen heb ik na mijn 38ste niet meer gedaan.

  • Corine Geplaatst 28 maart 2010 22:17

    Nou, goeie zeg! Die dip en dim ga ik opschrijven. Grappig om Gernine nog even terug te zien in het leerproces van de kip en het ei. Wat was ze nog klein!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *