Wat kan de pot in?
Over vochtige doekjes en damesverband

Kamperen is niet hetzelfde als thuis. Geen eigen bed. Een gehorige tent zorgt voor gebroken nachten. De douche heeft een andere straal. Maar juist die andere dingen bevestigen dat je op vakantie bent. Even lekker weg.

Er is maar één ding wat exact hetzelfde is als thuis : de regeltjes die thuis gelden, gelden op vakantie vaak ook.

Deur dicht, licht uit, …

Op vakantie gaat het er juist om dat je de gewoonten van thuis even vergeet. Even geen voetbaltraining, even niet naar zwemles, even niet oppassen. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken. Maar…… er zijn ook regeltjes die je gewoon mee kunt nemen op vakantie. Zo doet iedereen gewoon het licht uit als ze gaan slapen. Zo hebben veel mensen de neiging om de deur dicht te houden als de kachel brand. Om de douche toch even warm te laten worden voordat je er onder stapt. En om de hond uit te laten als hij gaat piepen.

Maar er is toch één regeltje dat met regelmaat aan de laars gelapt wordt.

Het is echt waar. Er gaat te veel de toilet in. Meer dan thuis. Iedereen is toch op de hoogte van datgene wat wel of wat niet de toiletpot in kan? Maar toch vinden we vanalles als de heren van Riooltechniek Zeeland opnieuw de riolering komen doorspuiten.

Om problemen voor te zijn, spuiten we de laatste jaren preventief de rioleringsbuizen schoon. Nog voordat de camping open gaat, komen de mannen al langs en spoelt het water de hele buis schoon. In 2018 is dat ook weer gebeurd. En toch hebben we onlangs voor de derde keer in dit korte korte seizoen de deskundigen op bezoek gehad.

Vochtige doekjes zijn funest

Bij het laatste bezoek hebben de technici met een camera de buis onderzocht en niets vreemds ontdekt. Geen schade aan de buis. Geen wortels die breuk veroorzaakt hebben of ergens ongewenst hun sprietjes naar binnen dringen. Niets van al dat ongemak. Wat wel duidelijk zichtbaar is, is dat vochtige doekjes zich niet eenvoudig laten meevoeren door het water. Bij een kleine oneffenheid in de buis blijven ze liggen en spoelen niet met de stroom mee.
Een stukje toiletpapier zou op die plaats langzaam verteren en op den duur niet meer bestand zijn tegen de waterstroom die langs komt. Dat papier drijft uiteindelijk toch automatisch mee naar de uitgang. Maar vochtige doekjes…… die niet! Die blijven op de plek waar ze stil gevallen zijn. En verteren… ho maar! In plaats van langzaam te verpulveren, zorgen ze voor weerstand. Ze bouwen een barricade op, die meer doekjes aantrekt. Tenslotte kan het andere vuil niet meer om deze afzetting heen met als gevolg : een verstopping.

Op zoek naar de oplossing

De regel van thuis wat betreft het toilet is ook geldig op vakantie. In elke hotel, appartement, restaurant en ook op de camping geldt deze regel.
De WC is voor de 3 P‘s; Poep, Plas en Papier

Eigenlijk is iedereen toch met de regel bekend. Dat heb ik tenminste altijd gedacht. Overal hangen bordjes en stickers dat je geen maandverband, tampons, en luiers door de toilet moet spoelen. Moet daar dan echt een vochtig doekje aan toegevoegd worden? Of is het puur gemakzucht? Op vakantie is alles anders, dus daar mag ook een vochtige doek in de toiletpot achter gelaten worden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo denkt. Dat iemand bewust een ander opzadelt met het ongemak, de schade en de kosten die een verstopping met zich mee kan brengen.

Wij zijn geen voorstander van reglementen en verbodsborden. Op minicamping De Visser hangen zo min mogelijk regels op de muur en proberen we het aantal stickers met aanwijzingen te vermijden. Maar na drie keer een oproep voor technische hulp in 6 weken, lijkt het er toch van te moeten komen. Er moet een tekst gevonden worden, die de gebruiker overtuigt van het feit dat men vochtige doekjes beter niet kan gebruiken. En als het echt niet zonder kan, dat de doekjes na gebruik in de vuilnisbak horen en niet in de toilet.

Ben jij creatief en heb je een grappige, ludiek oplossing? Laat het ons weten!

2 Reacties

 • Henri Gadella Geplaatst 30 april 2018 19:52

  Sticker bij toilets met als tekst:
  Dit Toilet is voor Plas, Poep en Toiletapier maar Natte Doekjes horen niet hier!
  Eventueel daaraan toegevoegd:
  Voorkom verstoppertje en deponeer Natte Doekjes zonodig in de afvalemmers. Dank je wel!

 • Henri Gadella Geplaatst 30 april 2018 20:18

  Misschien krachtiger:
  Dit toilet heeft geen moeite met toiletpapier maar Natte Doekjes horen niet hier!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *