Onze kleine gasten vertellen we regelmatig over de groei en bloei op het platteland. Ze hebben alle aandacht voor het ei van de kip en zijn geïnteresseerd in de uitleg over de groei van aardappelen en het bakken van frietjes. Het verhaal van de koe gat aan hun neus voorbij, maar de VARA is het onlangs mooi in beeld gebracht. dit is voor velen ook heel interessant. Wist u dat:……..

Topkok Robert Kranenborg gaf op uitnodiging van De Wereld Draait Door college over: De Koe. Voor 1100 toehoorders en uiteraard de televisiekijker brengt hij een culinaire ode aan de koe.

Er zijn vier miljoen koeien in Nederland. Een oer-Hollands dier dat wereldwijd bekend staat om de hoge melkproductie. Met vlees als uniek bijproduct. De mooiste delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht. In zijn college rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes onder het motto: Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees.
Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot.

Robert Kranenborg legt aan de hand van allerlei voorbeelden uit dat we weer moeten leren kauwen om het vlees te kunnen waarderen. Hij pleit voor dubbel-doel-koeien. Hij laat zien hoe de slachter en slager de “zorg voor de koe overnemen”. Met de uitleg hoopt de topkok dat elke vleesetende Nederlander bij het volgende stukje vlees even in gedachten het dier bedankt.

Bij ons ligt een deel van een van de mooie beestjes, waar u in het afgelopen seizoen langs wandelde, al in de vriezer. En we zullen proberen om even stil te staan bij de koe en haar te bedanken voor al haar werk als we er van gaan genieten!

 

[button link=”http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/305948″ color=”lightblue” newwindow=”yes”] Uitzending terugkijken? Klik hier[/button]

 

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *